Hoe je matras reinigen - Maak je eigen reinigingspoeder

Hoe je matras reinigen

Hoe je matras reinigen? Dit recept gaat niet alleen je matras in de diepte reinigen, maar gaat je ook helpen om beter te slapen.

Hoe-je-matras-reinigen

Want het is niet voldoende om af en toe je matras te stofzuigen. Huisstofmijt laat zich niet uit het lood slaan door de stofzuiger.
Huisstofmijt zijn microscopisch kleine, bijna onzichtbare insecten. Ze leven van de huidschilfers van mensen en dieren en houden van warme temperaturen en een hoge vochtigheidsgraad.
Hun ‘stoelgang’ is een substantie die allergieën zoals asthma en eczema kan triggeren. (zie PubMed studies)
Huisstofmijt nestelt zich in:

  • Knuffels
  • Beddegoed
  • Matrassen
  • Spreien en quilts
  • Kussens
  • Gordijnen
  • Tapijten
hoe matras reinigen

Weet jij wat er in jouw matras zit?

Je weet sowieso al dat je matras vol huisstofmijt en allerlei andere allergene monstertjes. Maar een matras bevat ook zweet, soms bloed en urine tesamen met talg en vocht.
Je matras reinigen is dus echt wel nodig.

Hoe je matras reinigen?

Stap 1 : haal alle lakens en linnen van je bed af. En terwijl de wasmachine en droogkast hun werk doen om je beddegoed te reinigen, kan jij je aandacht op je matras richten.
Stap 2 : stofzuig je matras.
Stap 3 : besprenkel je matras met het ESSENTIELE OLIE MATRAS RECEPT dat je verderop in dit blog vindt. Wrijf het eventueel uit met een schrobborstel. Laat zitten voor ca 1 à 2 uur.
Stap 4 : doordat het MATRASpoeder een tijdje op je matras ligt en jij het er wat in geschrobd hebt, heeft het zich kunnen binden met vocht en talg die in de toplagen van je matras zitten. Door je matras nu te stopzuigen, zuig jij dat vocht mee weg tesamen met de geurtjes.

Hoe je matras reinigen? – Recept POEDER

maak je eigen matras reiniger

Maak je eigen matras-reinigingspoeder

Dit heb je nodig:
• 100 gram natriumbicarbonaat
• 12à20 drupjes essentiele olie
Ik verkies de essentiele olietjes van Young Living (omdat er geen betere bestaan) nl. Thieves, Purification en Peppermint
♥ Thieves : werkt reinigend en de planten die gedistilleerd werden hebben anti-bacteriële en anti-virale eigenschappen
♥ Purification : heeft een reinigend effect
♥ Peppermint : insecten houden niet van Peppermint en pakken hun biezen

matras reiniger

Zo doe je het:
Doe de natriumbicarbonaat in een kom en meng met de essentiele olien. Meng goed door mekaar. Sprinkel over de matras en laat de magie van dit recept het werk doen.

Hoe je matras en beddegoed onderhouden?

Veel mensen zijn allergisch aan huisstofmijt en vaak is het niet voldoende om 1x per maand het MATRASpoeder te gebruiken en wil je dagelijks deze monstertjes bestrijden.

matras reinigen met essentiële oliën
matras reinigen met natrium bicarbonaat

Hoe je matras en beddegoed onderhouden? – Recept SPRAY

Maak je eigen matras-onderhoudspray

matras onderhouden

Deze spray is supermakkelijk te maken en vermits deze ook weer Essentiele olien bevat is deze niet alleen effectief maar ruikt ook heerlijk.
Dit heb je nodig: 
• Glazen Spray fles
• Huishoudazijn 1 deel + Water 3 delen
• Essentiele olie Purification Thieves Lavender Peppermint
♥ Thieves : werkt reinigend en de planten die gedistilleerd werden hebben anti-bacteriële en anti-virale eigenschappen
♥ Purification : heeft een reinigend effect
♥ Lavender : Lavender is gekend voor haar natuurlijke anti-bacteriële eigenschappen, maar werkt ook ontspannend en dat is altijd meegenomen als je het op je beddegoed sprayt
♥ Peppermint : insecten houden niet van Peppermint en pakken hun biezen

Zo gebruik je het:
Lucht je bed en spray elke ochtend op je beddegoed – niet teveel zodat het niet te vochtig wordt.

matras-onderhouden

Lucht je hele slaapkamer

Open de ramen en laat de lucht circuleren. De Amerikaanse EPA schat dat de vervuiling binnenshuis 2 tot 5 keer (en soms wel meer dan 100 keer) hoger is dan buiten. Dus de ramen even openen is een goede manier om de lucht in je slaapkamer te reinigen.

Weg met die luchtverfrissers die je in het stopcontact steekt of eender welke synthetische geurverfrissing. Verfrissing? Mehoela! (vlaams voor : geloof daar maar niks van). Veel beter is het diffusen van Essentiele olien.

Maar voor je nu naar het Kruidvat rent, bekijk video 3 van de 5-video reeks over Essentiele olien HIER. Want kwaliteit is alles! Laat je niet bedotten.
Hoe minder chemische troep je in je slaapkamer brengt, hoe minder je er uit moet krijgen. Dus start bij de basis en gooi die tradtionele poetsmiddelen de deur uit en ga voor natuurlijke opties.

Ooooh wat heb ik ontzettend veel ideeën naast deze matrasreiniger. Een goede start is het zelf maken van een Allesreiniger (je zal nog nooit zo goedkoop gepoetst hebben + je zal nog nooit zo goed gezind worden van het poetsen als met deze allesreiniger – pinkie promise)

Ditch & Switch

Ben jij er klaar voor om de chemische troep te DITCHEN en te SWITCHEN naar een natuurlijk en veel gezonder alternatief?
Trekt de magie van essentiële oliën jou ook aan?

Dan is dit jouw TO DO lijst:

De snelweg naar ditch & switch = START NU – laten we effe afspreken en kletsen en we maken voor jou een Persoonlijk Olie Plan – jouw Ditch & Switch plan.
OFWEL
De geïnformeerde “ik moet eerst alles weten” weg = bekijk de 5 video serie Essentiële Olien 101

reinig je matras

Xoxo Katinka

Leave a Reply 1 comment

Dorien Reply

Dit is iets wat ik wil uittesten. Hoeveel druppeltjes van de EO gebruik je bv. voor de matrasspray, op hoeveel water & azijn?

Leave a Reply: