Koken met essentiele olien - Welke oliën? Hoe gebruik je ze?

Koken met essentiele olien

Koken met essentiele olien. Ik hou van lekker eten. Nochtans maak ik altijd vrij makkelijke en nooit ingewikkelde maaltijden.

Vooral veel groenten. Maar dan heb je smaakmakers nodig. Nééééééééé, niet chemische troep smaakmakers. Ik bedoel kruiden en essentiële oliën.

KOKEN-met-etherische-oliën

Elke keukengodin zou de kracht en de magie van essentiële oliën moeten kennen.

En niet alleen voor de smaak maar je hebt meteen ook alle therapeutische voordelen.

Laat je niet gek maken door goedkope merken. Pure, van zaadje tot flesje op een natuurlijke manier behandeld, dat is waar jij voor moet kiezen.

Eén regel: gebruik hééééééél spaarzaam. Want denk er aan : essentiële oliën zijn heel geconcentreerd. Een voorbeeld? 1000 kg tijm = aan slechts 200 ml olie.

1 à 2 drupjes is dus doorgans genoeg.

En voor sommige heel sterk smakende oliën kan je zelfs gewoon een tandenstoker in het flesje steken en die dan door het eten halen (basilicum, tijm, oregano, rozemarijn).

Koken met essentiële oliën – NIET doen

Essentiële oliën toevoegen en dan nog uren laten koken. Dat is meteen ook de reden waarom ik een diffuser gebruik en geen oliebrandertje. Het verandert de chemische bestanddelen van de essentiële olie en je verliest de voordelen.

Niet elke olie is geschikt voor inname. Bij Young Living maken we het je supermakkelijk. Heeft de olie een +versie (dus een plus-tekentje), dan kan je deze eten.

Wat als jij een Young Living olie Lemon hebt zonder een +-teken, maar je weet dat er wel een +olie van Lemon bestaat bij Young Living. Mag je dan ook het flesje zonder + gebruiken voor inname? Ja. Er bestaat immers geen verschil tussen 100% pure EO en 100% pure olie EO+. Puur is puur. En puurder dan 100% kan niet. Het is enkel voor de etiketwetgeving dat er een + moet opstaan om jou te laten weten dat het eetbaar is.

Koken met essentiële oliën – WEL doen

Essentiële oliën toevoegen op het einde van je recept. Dit helpt om de kwaliteit en voordelen te behouden.

koken-met-essentiele-olien

Koken met essentiële oliën – dit zijn mijn favorieten

Peppermint

Peppermint is heerlijk in alles met chocolade. Van chocolademelk tot chocolade brownies. Je kan Peppermint ook gewoon in een glas water doen en dan heb je verfrissend water dat je een energiek gevoel bezorgt. Peppermint water is trouwens ook erg goed tegen de zoete trek.

koken met essentiële oliën

Mijn favoriete combo: Een groot glas water, 1 drupje lemon, 1 drupje peppermint en wat schijfjes citroen en munt. Toppie!

Lemon

Lemon is heerlijk in yoghurt met granola. Als je dan een drupje Lemon in wat honing mengt en dat doorheen je yoghurt dan heb je dat zoetzure gevoel van een Napoleonbolletje. Heerlijk!

Oregano

Oregano is HET kruid op pizza’s en dus alleen nog maar oregano ruiken brengt mij al in een knusse comfortmodus. Heerlijk in tomatensaus of pesto.

Ginger

Ginger is een smaak waar ik dol op ben. Ik maak veel groentenwoks en daar past gember ideaal bij. Toen we nog in Antwerpen woonden, gingen we vaak naar Lombardia, een vegan winkeltje en restaurant. Alain Indria, de eigenaar, is vooral bekend geworden door zijn Gemberthee. En hoewel ik echt heel dol ben op die thee, verkies ik toch om gewoon EO te doen doorheen mijn thee want dan heb ik zelf controle over de hoeveelheid honing, agave of suiker er in een kopje gaat.

Enne .. dit is ook heerlijk

Olijventapenade

  • 250 gram zwarte of groene olijven ontpit
  • 1 dr Ginger EO
  • 1 dr Black Pepper EO
  • 1 teentje look

Mixen tot een gladde massa.

Grapefruit

Grapefruit oftewel Pompelmoes is echt geweldig. Fris en fruitig, het geeft alles een extra “zing”.

Grapefruit is ideaal om je hongergevoel te verminderen.

Een drupje in een glas water is heerlijk.

Of in een vinaigrette.

Of in een zware en vette maaltijd om er een lichte frisse toets doorheen te halen.

Cinnamon

Cinnamon vindt ik lekker op bijna alles. Granola, thee, chocolademelk, gebak, havermout, …

Mijn warme winter chocolademelk

  • 1 kop amandelmelk
  • 1 el cacaopoeder
  • 1 dr cinnamon
  • 1 dr clove
  • Agave of kokosbloesemstroop naar keuze
  • Een snuf peper
koken met essentiele olien

Benieuwd naar wat je nog meer kan met Essentiële Oliën?

En hoe jij kan starten?

Stap 1 : kijk de 5 video serie met een basis introductie in de wereld van essentiele olien

Stap 2 : klaar voor de start? Contacteer me via www.oil2bloom.be/pop

Stap 3 : je bent lid van het team en wwwwwwwwoowwhwhahahahaaaa

♥ dan gebeurt de magie ♥

De olietjes doen hun werk

Fysiek, mentaal, emotioneel, beauty, huishouden, koken, huisdieren, detoxen ….

Bij Team Oil2Bloom verveel jij je nooit.

Je wordt langs alle kanten bijgestaan in jouw welzijnsdoelen.

Je krijgt toegang tot een besloten ledenomgeving met workshops, e-books, trainingen, inspiratie en motivatie.

Met persoonlijke coaching + buddies + groepscoaching + happyhappyjoyjoy ♥ ondersteuning van meer dan 300 teamleden.

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: