Massagetechnieken – masseren kan je leren - Oil2Bloom

Massagetechnieken – masseren kan je leren

Massagetechnieken – masseren kan je leren en het is net zo heerlijk om te geven als om te krijgen.

More...

GASTARTIKEL van Hilde Schoonjans.

In dit blogartikel geef ik jou handige tips om nog meer uit je massage te halen en enkele massagetechnieken. Lees dus zeker verder. Enne … vergeet niet om jouw “Massagemengsel” cadeautje te downloaden (scroll verder).

Of je nu je partner masseert, je kinderen of vrienden, of je masseert op professionele basis, massage is gewoon zalig om te krijgen en om te geven.

Het gaat verder dan ontspannend want terwijl je masseert kom je los van tijd en ruimte. Heerlijk gewoon!

In mijn praktijk focus ik me op voetreflexologie, maar de kinderen en mijn man genieten af en toe van een volledige lichaamsmassage. Ik geef wel toe dat dit te weinig gebeurt. De drukte van het leven komt er heel vaak intussen. Gelukkig zijn er ook korte massages met etherische olie. En hou ik het welzijn in huis hoog dankzij de vele 100% natuurlijke geuren inmijn diffuser.

Ga nu niet meteen naar de winkel om een olietje, want weet dat er heel wat rommel op de markt is. Enkel de 100% pure etherische oliën met een Sead to Seel garantie doen wat ze horen te doen. De oliën uit de supermarkt, zelfs biowinkels, zijn niet alleen geldverspilling, ze zijn bovendien schadelijk voor jouw gezondheid.

Kies dus voor 100% puur En 100% kwaliteit

Kies zoals mij voor de etherische oliën van Young Living om jezelf, je gezin, je cliënten,… te ondersteunen.

Massagetechnieken en de vele voordelen van een massage

Eigenlijk kan je stellen: iedereen heeft er baat bij. Al zou ik je adviseren wanneer je een ernstige aandoening hebt, om eerst met je arts te overleggen. Ondertussen zijn er al heel veel verschillende technieken en strekkingen die elk een uiteenlopende mening hebben. Dus laat je niet zot maken door de angst van sommige mensen. Als je twijfelt, vraag het aan je arts!

Zonder in het vaarwater te treden van medici en paramedici geef ik een aantal voorbeelden waar het effect van massage heilzaam is.

Spier- en skeletaandoeningen: de bloedcirculatie verbetert en de spieren worden gestimuleerd
Houdingsaandoeningen: doordat spieren en gewrichten soepeler zijn, is een betere lichaamshouding weer mogelijk. Soms zie ik mensen letterlijk krom van de pijn
Circulatieproblemen: het masseren helpt de bloeddruk harmoniseren, afvalstoffen verwijderen en de lymfestroom ondersteunen. Lymfe die dan weer belangrijk is voor het immuunsysteem
Ademhalingsproblemen: door spanning in het lichaam is de ademhaling niet optimaal. Na een massage zal je meer ontspannen zijn en meer volume hebben in de borstkas. Dit betekent meer ruimte voor je longen
Spijsverteringsproblemen: massage is bijzonder goed voor je spijsverteringsstelsel. We gaan er meestal van uit dat dit systeem in orde is, maar bij stress is dit een systeem dat het zwaar te verduren krijgt. Denk maar aan de knoop in je maag of geen hap door je keel krijgen door de emoties
Huidproblemen: dit is een moeilijke, want huidproblemen zijn vaak een contra-indicatie. Dus laat dit bij voorkeur aan de professional over
Vermindering van pijn: tijdens een massage komen er endorfinen en andere pijnstillende neurochemische stoffen vrij waardoor de pijncyclus wordt onderbroken

En dan praat ik nog niet over de kracht van aanraking. In onze Westerse maatschappij knuffelen we veel te weinig of geven we niet meer dat letterlijke schouderklopje. Tijd dus om opnieuw liefdevol aandacht te hebben d.m.v. massage.

Vaak hoor ik dan zeggen: “ik kan niet masseren”

Massagetechnieken en Masseren kan je leren

Ja, de ene heeft wat meer aanleg dan de andere, dat is waar. Maar ik ben er van overtuigd dat bijna iedereen het kan. Tijdens mijn carrièrevan bijna 10 jaar als docente massage en voetreflexologie ben ik nog maar 2personen tegengekomen die het echt niet in zich hadden. De ene persoon volgde lichaamsmassage en was blind, waardoor ik dus meteen kan ontkrachten dat niet alle blinde mensen goed kunnen masseren. En de andere persoon volgde voetreflexologie.

Tja, waaraan ligt het… misschien wel omdat ze het zodanig goed wilden doen dat hun denken en hun angsten overheersten. Terwijl je moet masseren met gevoel. Is het daarom een verloren zaak? Neen, helemaal niet, masseren is een vaardigheid en ik ben in de overtuiging dat je elke vaardigheid kan aanleren. Al moeten er soms eerst wat obstakels overbrugd worden.

Ondertussen heb ik me in mijn praktijk gespecialiseerd in het overbruggen van obstakels.

In elk geval deel ik je met plezier een handig stappenplan om een ontspannende rug-, nek- en schoudermassage te geven. Zodat iedereen eenstart kan maken.

Massagetechnieken …ok, maar eerst nog even enkele tips

Zorg dat je beiden een gemakkelijke houding aanneemt Creëer een fijne, aangename sfeer Doe gemakkelijke kleding aan Zorg dat je niet gestoord wordt Kijk of je alles bij de hand hebt: handdoeken, massageolie,…

Massagetechnieken stappenplan voor een eenvoudige, korte, deugddoende rug-, nek- en schoudermassage

Maak met je handen contact met de rug.

Doe daarna massageolie met daarin etherische olie in je handen en dan pas op de rug.

Wrijf met je vlakke handen juist naast de wervelkolom, van het heiligbeen naar het hoofd, en keer terug langs de zijkanten. De kracht dieje gebruikt is voldoende stevig om kriebelen tegen te gaan. Doe dit 9 keer langzaam.

Wrijf in cirkelvormige beweging met je vlakke handen naast de wervelkolom. Ook hier weer van heiligbeen richting hoofd. Aangezien eenmassage bedoeld is om afvalstoffen vrij te maken en af te voeren werk je steeds richting het hart. Ook hier keer je terug langs de zijkanten en herhaal 9 keer.

Plaats vervolgens je handen aan de schedelbasis en wrijfrichting de schouders. Hierdoor maak je de schouderlijn al een eerste keer los.Herhaal dit 9 keer.

De effleurages of strijkbewegingen kan je zelf nog naar hartenlust uitwerken volgens je inspiratie en beschikbare tijd. Ze hebben tot doel om te ontspannen en losgekomen stoffen af te voeren.

Daarna ga je de spieren van de schouder en nek kneden. Bouwde stevigheid op maar blijf onder de pijngrens. Te intensief kneden kan het weefsel beschadigen en bloeduitstortingen veroorzaken. Al heb ik een heel goede etherische olie voor pijn en blauwe plekken, we gaan ze niet zelf creëren.

Kneden kan je in principe overal toepassen, behalve op benige structuren.

Na het kneden voer je opnieuw enkele effleurages uitrichting het hart. Analoog aan de technieken in het begin van je massage.

Geniet nog even na en drink een heerlijk glas water of thee.

Na een massage moeten jullie minstens 1,5 liter water drinken. Wat eigenlijk steeds de ideale hoeveelheid is per dag.


Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: