Natuurlijke zonnebrandcreme en aftersun - inclusief recepten

Natuurlijke zonnebrandcreme en Aftersun. Klaar voor de zomer? Bescherm je huid goed!

Trek niet naar de zon zonder een goed plan te hebben voor je huid. Want al hou ik mega veel van de zon … teveel zon is slecht voor je. Je wilt de UVA en UVB stralen uitfilteren om je huid te beschermen.

Al jaren worden we gewaarschuwd door gerenommeerde gezondheidsorganisaties zoals bijvoorbeeld het Kankerinstituut dat teveel zon huidkanker kan veroorzaken.

Maar wat veel mensen niet weten is dat veel zonnebrandcremes gifstoffen, chemische stoffen bevatten die helemaal niet goed voor je zijn. Maar … dat vormt een probleem want vele zonnebeschermingscrèmes bevatten chemicaliën. Doe me een plezier en google maar een keer op oxybenzone. Jakkes! Deze UV-filter krijgt de zwaarste waarschuwing (code rood) mee van de Environmental Working Group. Dit is een database waar allerlei producten en ingrediënten een score krijgen van 1-veilig tot 10-gevaarlijk.

De gevaren

Hier zie je de printscreen van hoe oxybenzone scoort en wat de gevaren zijn.

EWG database

Bron : https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/704372/OXYBENZONE/

En er zijn nog wel meer schadelijke stoffen die je liever niet op je lijf wilt.Op dit blog vind je een lijstje van enkele merken doorgelicht.

Wat kan je dan nog wel doen om jezelf te beschermen? Maak je eigen bescherming.

Natuurlijke zonnebrandcreme – Maak je klaar voor de zomer  

Je vindt vaak op het internet recepten met carrot seed essentiële olie, maar helaas moet ik je teleurstellen : carrot seed essentiële olie bevat niet, zoals vaak gedacht wordt, zonnefilterende factoren.

Sowieso is Carrot Seed olie (wortelolie) niet hetzelfde als Carrot Seed Essentiële olie. Robert Tisserand schrijft in zijn boek :

De essentiële olie is nutteloos als zonnebescherming. De olie zelf heeft een weinig effect, maar beiden dragen dezelfde naam en vandaar dat er verwarring ontstaat.

Natuurlijke zonnebrandcreme Recept

Dit recept komt van My Buttered Life van Renee Harris. Zij heeft een eigen website waar je haar boeken en recepten kan vinden.

Ze heeft een zalig recept voor zonnecrème dat ik van haar in mijn ebook en blog mocht opnemen. Deze crème biedt een goede bescherming en kan ook voor babies gebruikt worden.

Dit heb je nodig:

 • 14g bijenwas
 • 56g  of ¼ kop sheaboter
 • 56g  of ¼ kop kokosolie
 • 2 el zink oxidepoeder

Zo maak je het:

Meng de vetten en laat deze smelten au bain marie. Mix er dan het zink oxidepoder doorheen. Ik gebruik hier echt een staafmixer voor omdat het zink oxidepoeder goed gemengd moet worden. Doe dan in een glazen pot en laat terug opstijven.

TIP

Smeer je regelmatig opnieuw in en altijd na het zwemmen.

Recept After sun Spray  

Dit heb je nodig:

 • ½ kop hamamelis/toverhazelaar
 • 2 el aloe vera
 • 15 dr lavender
 • 5 dr peppermint

Zo gebruik je het:

Schudden en sprayen!

En wil je verkoeling tijdens te warme dagen?

Recept verkoelende spray

Dit heb je nodig:

 • 2 tl hammamelis (toverhazelaar)
 • 3 dr Peppermint
 • 3 dr Lavender
 • Vul aan met gedistilleerd water

Maak je eigen insectenspray en rollon flesje tegen wagenziekte >> Lees dit artikel

Veel zomerplezier!

xoxo

Leave a Reply 3 comments

Sharon Faes Reply

Ik kan al niet wachten op de volgende warme zomer en vanaf deze zomer kan ik zelf de zonnecrème en aftersun maken, dankuwel Katinka.

Daniëlle Franssen Reply

Oooo wat fijn om te lezen. Al jaren twijfel ik iedere keer weer welk middel ik moet gebruiken. Het enige dat me ervan aan stond was hun geur. Deze recepten ga ik zeker uitproberen! Fijn, iets zonder vergif. Maar zink oxidepoeder? waar koop ik die?

Marjan Duif Oom Reply

Wat een fantastische tips! Ik gebruik geen zonnebrand vanwege de rotzooi die er in zit. Ik verbrand nooit. Maar dit ga ik zeker proberen. Ook de aftersun – ik heb thuis een aloe vera plant die erg hard groeit, dusss…. 😉

Leave a Reply:error

Heb je genoten van dit blog? Deel het met de wereld :)